Trenul care m-a dus pe traseul Oravița-Anina

Îți place să mergi cu trenul? Și mieeee!

Tu când ai fost ultima data? Sau mai bine spus…ai fost vreodată într-o călătorie cu trenul? Eh, știm noi că mai sunt și „neplimbăreți”.. 😉 Te-ai regăsit?

Eu am fost recent…mă rog, recent era dacă articolul era scris la câteva zile distanță față de călătorie. Dar cam așa se întâmplă când al tău computer nu te ascultă, sau când ești prea obosit, sau când ți-e lene pur și simplu (pe cine mințim…).

Uitasem cum e să te plimbe un tren, să te zgâlțâie așa dintr-o parte în alta, ̶c̶a̶m̶ ̶c̶a̶ ̶ș̶i̶ ̶a̶t̶u̶n̶c̶i̶ ̶c̶â̶n̶d̶ ̶m̶e̶r̶g̶i̶ ̶c̶u̶ ̶t̶r̶a̶m̶v̶a̶i̶u̶l̶ ̶p̶r̶i̶n̶ ̶T̶i̶m̶i̶ș̶o̶a̶r̶a̶  ca și cum ți-ar cânta ceva, ca și cum ar vrea de fapt să-i asculți povestea nespusă, cu alte cuvinte.

A venit vremea plimbării iar eu nu am putut decât să fiu bucuroasă că în sfârșit îmi îndeplinesc dorința: aceea de a merge cu trenul. Nu te gândi că nu am fost vreodată, oh, am fost de prea multe ori, de atatea ori încât adunat aș face un an întreg de mers cu trenul.

Să plecăm…

Într-o frumoasă zi de ianuarie am găsit un articol pe un blog în care povestea cât de fain e să mergi cu trenul pe traseul…da, ai ghicit ce vreau să scriu! Pe traseul Oravița-Anina! Mi-am zis eu: wow, sună incredibil de frumos și unic, aș cam vrea să văd cum e acolo! (urmează o avalanșă de poze).

Zis și făcut. Deja în februarie am și plecat în deplasare. Cu trezirea la ora 7:00, cu multă ceață…călătoria din Timișoara până în Oravița a fost destul de plăcută.

Am zis călătoria, că drumul fizic a fost plin de „petice” si „gropi”. Dar bun o fi fost…la vremea lui. Cred că au mers prea mulți oameni să viziteze și din cauza asta s-a distrus!!

Odată ajunși în gara din Oravița, eram încântați să cunoaștem zona, să vedem de fapt cum e orașul în sine, dar nu am prea avut ce face în zona aceea (așa că am mâncat un langoș).

Mai târziu am descoperit Oravița. Este un oraș fascinant, cu locuri unice, mai exact este orașul premierelor!

Doar enumerând câteva din aceste obiective turistice – primul teatru, prima cale ferată, prima farmacie montană, prima fabrică de bere din România, primele baraje de greutate – ne-am dat seama de importanţa culturală şi istorică pe care o poartă acest oraş.

Cu trenul

Am ajuns în cele din urmă să călătorim pe cea mai veche cale ferată montană din Sud-Estul Europei. Am avut parte de o călătorie cu un tren plin de istorie care străbate un peisaj mirific.

Impresonați am fost când ne-am dat seama că o să fie 4 h întregi de mers cu trenul. Orarul l-am găsit pe ușa de la gară, fiind și singurul orar afișat în stație.

Biletul nu a fost scump (aprox. 15 lei) iar noi l-am achiziționat online, dar poți și direct de la controlorul din tren.

orar tren

Odată urcați, am simțit fum, prea mult chiar. Trenul are o sobă. Da, o sobă cu lemne și cărbune chiar în mijlocul compartimentului…cam așa te poți încălzi acolo. Scaunele nu au burete, ci banca este făcută doar din lemn. Acum știi și că trebuie să îți aduci de acasa ceva pe care poți sta comfortabil, altfel o să ajungi amorțit la Anina.

Te las să descoperi în fotografii cum arată interiorul trenului.

Linia Oravița-Anina este absolut minunată și ceea ce mulți nu știu, această cale ferată face parte din patrimoniul european şi mondial al omenirii.

O mică istorie

Linia se întinde pe o distanţă de 33,4 km, cu o diferenţă de nivel de 339 m. Are în total 143 de curbe, în lungime de 22.027 m, reprezentând 65,9% din întregul traseu. Trebuie menţionat faptul că în acel timp încă nu fusese descoperită dinamita, care a fost inventată abia în 1866, la trei ani după finalizarea lucrărilor. Cu toate acestea, calea ferată Oraviţa-Anina abundă în opere de artă de o mare frumuseţe.

Străbate un număr de 14 tuneluri, cu un total de 2.084 m. Cele mai importante dintre acestea se numesc: Lişava, Maniel, Dollhoff, Seiler (Jitinului), Izvor (Polom) şi mai ales Gârlişte, cel mai lung dintre toate (660 m) şi situat în punctul de altitudine maximă a întregii linii.

Adevărate monumente arhitectonice sunt cele 10 viaducte, cu un total de 843 m, cele mai importante fiind: Racoviţa, Jitin, Cuptor, Gârlişte, Iam, Maidan şi Schlucht.

Linia mai străbate 89 de podeţe, cu o lungime totală de 180,65 m, are 49 de ziduri de sprijin acoperind 2.987 m, şi parcurge tăieturi în munte pe o lungime de 21.171 m, adică peste două treimi din întregul traseu.

The Gallery

Pe când ajungi în Anina, după un traseu de 2h, ai vrea să mănânci ceva. Cu alte cuvinte, chiar dacă ai avut pachețel la tine, o pizza tot merge, nu? Cum domnul controlor ne-a fost prieten, ne-a recomandat să mergem la (singura, cred) pizzerie din oraș – The Gallery cu un interior extraordinar de frumos!! Instagramabil, cum ar spune unii…deci nu uita să capturezi momentul într-o fotografie (aşa cum am făcut eu mai jos).

the gallery

Aaa, pizza a fost foarte bună, dar un mic sfat: dacă vrei să consumi altceva în afară de suc, apă, cafea…poți să cumperi de la magazin pentru că în acest local nu se servesc băuturi alcoolice.

padure

trenul cu aburi

Să nu ziceți că nu v-am spus. Trenul scoate un sunet…nu prea plăcut. Cam ca și o placă veche, ruginită. Toate par a pica de pe el, ca și cum ar fi ultimul drum pe care îl mai poate face. Sincer cred că a fost cel mai suportabil sunet pentru că eu una l-am auzit doar când am plecat din gară, nu și pe traseu. Eram cumva fascinată și probabil că ăsta a fost adevăratul motiv.

Prietenia se naște în cele mai frumoase călătorii

Cu siguranță călătoria nu ar fi fost la fel de interesantă fără cei 4 omuleți din Oradea pe care i-am cunoscut în tren. Am fost 6 călători + domnul controlor (care ne-a povestit muuuuulte vrute și nevrute). Chiar și așa puțini fiind, am avut de fapt șansa de a ne face o amintire frumoasă și de neuitat. Cum se spune: câteodată nu este vorba de destinație, ci de călătorie în sine! (Sorry de poza, alta  „fără soare” nu aveam 😀).

niste omuleti

Ssper că v-a plăcut să călătoriți cu mine și că v-am făcut curioși să vă plimbați prin istorie, cât încă mai este „în viață”! 🙂

Datele exacte și pozele făcute cu drona – cu și despre traseul Oravița-Anina au fost preluate de aici.

Pick one.
0
fb-share-icon20
20
fb-share-icon20

RelatedPost

Leave a Reply