Am citit, mi-a plăcut

ÎN NUMELE LUI GUCCI – PATRICIA GUCCI

 

 

 

Calitatea rămâne mult timp după ce prețul a fost uitat.

Aldo Gucci

     Daca Registrul Domnului Carvet m-a pus să trăiesc o poveste cu suspans, nici de data aceasta istoria nu se schimbă chiar așa de mult.

Guccio Gucci, Aldo Gucci, La Bella Bruna și Patricia Gucci, într-un montagnes-russes plin de secrete, controverse, trădare, lăcomie, loialitate, pasiune și iubire.

     Mărirea și decăderea unui imperiu al modei, o carte-tribut scrisă de Patricia Gucci, fiica nelegitimă a marelui Gucci – o poveste de dragoste, o dinastie aproape shakespeariană și un fenomen mondial.

    Cam atât mi-a fost de ajuns să mă las sedusă de această carte, de această poveste nespusă și neștiută de mulți. Nu pot spune că eram eu mare fană a istoriei celebrelor branduri care tot umblă prin orașe (știți la ce mă refer :D). Mi-am dorit cumva să aflu ce este dincolo de fața pe care au arătat-o brandurile de renume în diverse părți ale lumii.

Era doar tatăl meu chipeș, întotdeauna zâmbitor, învăluit într-un parfum distinctiv, care apărea brusc în viața noastră ca o pasăre exotică, în explozii dinamice și sonore. Înalt, suplu și în continuă mișcare, venea ca o furtună, umplând cu energie și bună dispoziție casa noastră altfel liniștită și statică.” – spunea Patricia despre tatăl său.

    Fiica lui Aldo Gucci a dorit să expună lumii întreaga poveste a familiei Gucci, cu toate momentele bune și mai puțin bune prin care au trecut aceștia. În cartea despre care povestesc a expus foarte, foarte detaliat totul, chiar și cele mai intime scrisori pe care Aldo i le scria frumoasei lui Bruna. Printre scrisorile trimise între anii 1958-1961, un prim paragraf este menționat și aș vrea să îl parcurgeți și voi:   

 „Comoara mea, iubirea mea, nu mă părăsi! Nu distruge tot ce este mai bun în viața mea…nu mă da la o parte; acest sentiment nu este o pasiune de moment, ci o iubire complexă, fără margini.

    Istoria familiei Gucci

Începe destul de devreme când, în anul 1897 Guccio Giovanbattista Giancinto Dario Maria Gucci, un tânăr plecat de acasă cu gândul de a-și crea un viitor a trecut pragul Hotelului Savoy de pe malul Tamisei și s-a angajat pe post de valet timp de 4 ani. Revenind înapoi acasă după acești ani petrecuți în Londra, Guccio s-a căsătorit cu Aida Calvelli și l-a adoptat și pe fiul acesteia, Ugo. Ulterior, cei doi au avut o fată și patru băieți, printre care și Aldo Gucci – născut la 26 mai 1905. Dupa Primul Război Mondial, Guccio și-a găsit de lucru la Franzi, o companie fondată în Milano în 1864.

    Practic, asta a fost punctul de convingere al lui că avea un viitor în domeniul marochinăriei de lux, lucru care a dus la nașterea renumitului brand Gucci din Villa della Vigna Nuova nr.7 în 1921. Guccio și-a dorit să creeze doar produse de calitate și s-a concentrat pe durabilitatea produselor și se spunea că „obișnuia să sară pe geamantane ca să demonstreze cât de rezistente sunt.”

    Aldo Gucci, tânărul ce va să devina moștenitorul afacerii Gucci, a început prin a face livrări pe bicicletă împreună cu fratele său Vasio. Aldo urma să preia mai târziu și oficial primul post de reprezentant comercial Gucci, cărând după el geamantane pline de mărfuri.

    A călătorit peste tot, însă femeia ce i-a marcat viața într-un mod pozitiv se afla tot în Florența. Bruna, fiica de optsprezece ani a unei croitorese rămase văduvă a pășit pragul magazinului Gucci de pe Via Condotti 21 din Roma în 1956. De atunci inima lui Aldo a bătut neîncetat pentru o singură femeie. Ah, să nu uit. Aldo era deja căsătorit cu Olwen și avea și 4 băieți, dar acest lucru nu l-a oprit din a se întâlni cu Bruna…și mai apoi să facă un copil ce avea să fie ascuns o vreme și anume pe distinsa Patricia Gucci.

   Bruna nu a fost de acord cu această relație ce la vremea respectivă constituia adulter (chiar dacă în sinea ei iubea romantismul lui Aldo) și s-a căsătorit cu Pietro. La auzirea veștii, Aldo a scris o scrisoare ce mie personal mi-a plăcut foarte mult:

      Scrisoarea lui Aldo către Bruna, 1958

Fericirea este o binecuvântare spirituală pe care o persoană nu o găsește neapărat într-o căsnicie. Ține de noi să recunoaștem și să interpretăm acest dar divin. Tot restul nu este altceva decât o coexistență compromisă, adesea amară, care poate fi atât de deprimantă încât ajunge să distrugă dragostea cu totul. Știu asta din proprie experiență…Am cedat presiunii sociale înainte să-mi consult inima. Sursa vitală care ne hrănește inimile este acum uscată cu totul în mine. Cât de greu este să trăiești așa, cât de trist! Uneori, bogățiile materiale pot compensa…dar nu întotdeauna; de fapt, aproape niciodată.

    Acesta este începutul poveștii. Nu aș vrea să îți spun mai multe dar sper că te-a prins și îți dorești să cunoști mai multe despre nașterea și destrămarea familiei Gucci. Povestea de dragoste dintre Aldo și Bruna, condamnarea la închisoare, trădarea familiei, acestea și multe altele spuse prin ochii fiicei familiei.

    O carte ce m-a emoționat până la lacrimi. Mi-a ridicat multe întrebări despre puterea și dorința unui om de a o avea alături de el pe femeia ce îi făcea inima să bată, femeia ce îi oferea suportul necondiționat, femeia ce îi era doctorul nevăzut. Patricia Gucci reușește să surprindă cele mai intime momente ale relațiilor din familie, toate acestea cu ajutorul mamei sale, profund marcată de toate, părtașă la o dinastie made in Italy.

     Te invit să citești această carte! Sunt sigur că îți va plăcea. Eu nu am găsit nimic ce să nu îmi placă. Hmm, de fapt ba da, abia aștept să văd și filmul!

Până data viitoare,

cu drag pentru cărți, Rammone

in numele lui gucci
Pick one.

RelatedPost

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Îți place? Dă-i un share! :D

Read previous post:
Registrul domnului Carvet, un roman polițist de George Moisi

Salutare,           Bine ai revenit în locul în care eu îmi aștern gândurile. Locul peste care...

Close